Comunicate

Cioroiu Nou, capitala Daciei Malvensis, poate decide soarta turismului doljean

Satul doljean Cioroiu Nou, situat în comuna doljeană Cioroiaşi, va deveni obiectiv turistic pe harta UNESCO datorită preţioaselor descoperiri arheologice care s-au făcut aici. Cea mai spectaculoasă ipoteză este aceea că situl istoric din Cioroiu Nou adăposteşte ruinele Malvei, fosta capitală romană a Daciei Malvensis, căutată de sute de ani. Descoperiri argheologice importante s-au făcut şi în localităţile doljene Filiaşi şi Scăeşti, ceea ce crează premisele dezvoltării unui turism istoric de calitate în judeţul Dolj.

Satul doljean Cioroiu Nou va intra pe lista obiectivelor turistice ale UNESCO ca urmare a noilor descoperiri arheologice făcute aici. Cercetările arheologilor de la Muzeul Olteniei în situl din localitate au scos la iveală vestigiile unui castru roman de importanţă strategică.

Conform ultimelor teorii, pe amplasamentul şantierului de la Cioroiu Nou s-a aflat cândva Malva, capitala Daciei Malvensis, al cărei amplasament este căutat de sute de ani. Cel mai concludent indiciu în favoarea acestei ipoteze este o inscripţie găsită aici care conţine numele Daciei Malvensis, singura inscripţie de acest gen din ţară. În cadrul sitului au mai fost găsite elementele unei fortificaţii militare, un templu, o necropolă, terme şi clădiri administrative şi militare cu încălzire prin podea, statui, monede, piese metalice de fier şi bronz, arme şi inscripţii şi obiecte din ceramică.

O altă inscripţie descoperită la Cioroiu Nou în 1938 plasează aşezarea în perioada lui Maximin Tracul, primul împărat roman de origine barbară, care a condus imperiul între anii 235 şi 238. Ipotezele istoricilor spun că aici a fost cantonat şi comandantul Legiunii a VII-a Claudia.

Situl de la Cioroiu Nou este înregistrat în Lista monumentelor istorice ca aşezare daco-romană, castru roman şi monument cu elemente medievale. Deoarece înregistrarea s-a făcut greşit, terenul sitului a fost retrocedat ca arabil după 1990. Ulterior, Fundaţia “Alexis”, preocupată de istoria Olteniei, a cumpărat terenul de la proprietari şi l-a pus la dispoziţia arheologilor.

Fundaţia “Alexis” a fost înfiinţată în 2002, cu scopul reabilitării siturilor arheologice din nord-vestul Olteniei, situate la confluenţa râurilor Jiu, Motru şi Gilort. Preşedintele Fundaţiei, Adrian Gheorghe, spune că lucrează cu o echipă de voluntari cu vârste şi profesii diferite, fără o calificare în domeniu, dar animaţi de dorinţa de a demonstra existenţa în zonă a continuităţii civilizaţiilor şi culturilor.

La Cioroiu Nou, Fundaţia “Alexis” vrea să organizeze, împreună cu autorităţile judeţene, un parc tematic, asemănător cu cel din Xanten- Germania. “Avem în principal trei obiective la Cioroiu Nou. Primul este continuarea lucrărilor la situl arheologic. În al doilea rând, în această vară dorim să organizăm aici prima şcoală de arheologie aplicată, cu participarea specialiştilor de la Muzeul Olteniei. În al treilea rând, este vorba despre acest parc tematic, de tipul celui din Xanten care va fi un obiectiv important”, spune Adrian Gheorghe. La Xanten a fost reconstruit un întreg oraş arheologic, cu castre romane, amfiteatre şi băi.

Preşedintele Fundaţiei “Alexis” este de părere că locuitorii din întreaga zonă se pot bucura de această descoperire, pentru că un obiectiv turistic atât de valoros poate atrage mulţi turişti. “Avem şi oferta pentru introducerea obiectivului în patrimoniul UNESCO”, a precizat Adrian Gheorghe. Una dintre localităţile care ar putea câştiga de pe urma capitalei Daciei Malvensis este Perişor, situată în vecinătatea comunei Cioroiaşi.

Virgil Dascălu, primarul comunei Cioroiaşi – din care face parte satul Cioroiu Nou – , spune că doreşte să acceseze fonduri europene pentru punerea în valoare a obiectivului turistic. “În această vară, trebuie să vină cercetători de la Bucureşti pentru săpături. Pe de altă parte, consiliul judeţean şi Muzeul Olteniei au spus că vor mai cumpăra pământ de la cetăţeni. Pentru noi ar fi excepţional să devină un obiectiv turistic. Cei de la Fundaţia Alexis au promis că vin în curând cu un proiect, pentru a putea să accesăm fonduri europene”, ne-a declarat primarul comunei Cioroiaşi.

Turismul istoric doljean are vânt în pupă

Judeţul Dolj poate investi în turismul istoric de calitate, dată fiind bogăţia vestigiilor argheologice descoperite pe teritoriul său. În oraşul Filiaşi descoperirile arheologice au scos la iveală ceramică aparţinând renumitei culturi de Coţofeni din epoca bronzului, precum şi Tezaurul de la Filiaşi, care conţine dinari de Friesach şi Corinthia din secolul al XIII-lea. O altă localitate care poate profita de zestrea ei istorică este Scăeşti. Comuna se află la confluenţa dintre trei mari şantiere argeologice, din epoca neolitică (Argetoaia), epoca bronzului (cultura Coţofeni), şi epoca romană (Răcari).